Aggressiivisen henkilön kohtaaminen
Aggressiivisen henkilön kohtaaminen
Oulun poliisin tilastojen mukaan Oulussa tapahtuu vuosittain n. 3000 erilaista väkivaltarikosta. Pahoinpitelyjä tapahtuu niin julkisilla paikoilla kuin yksityisissä tiloissa painottuen lievästi jälkimmäiseen. Lukumäärä on pysynyt viime vuosina lähes samana. Väkivaltarikoksiin liittyy pääsääntöisesti aina aggressiivisuutta ja uhrin kannalta seuraukset ovat aina ikäviä. Miten kohdata aggressiivinen henkilö? Mitä pitäisi ottaa huomioon uhkaavassa tilanteessa ja onko jotain mitä voisin tehdä valmistautuakseni tilanteeseen?
Uhkaavan tilanteen ja aggressiivisen henkilön kohtaaminen on aina shokki. Henkilöt ketkä väkivaltarikoksia suorittavat etsivät yleensä uhreja ketkä ovat syystä taikka toisesta valmistautumattomia tai hyökkääjää selkeästi heikompia. Tästä syystä uhreiksi joutuvat usein vanhukset, naiset tai esimerkiksi vahvasti päihtyneet henkilöt. Hyökkääjän motiivina voi niin toimia anastettava omaisuus kuin oman egon pönkittäminen. Oli syy mikä tahansa, huolehdi aina omasta tarkkavaisuudestasi ja ole tietoinen ketä lähelläsi liikkuu. Julkisilla alueilla vältä syrjäisempiä tiloja ja paikkoja missä voit joutua oikeudettoman hyökkäyksen kohteeksi. Uhria etsivät väkivaltarikolliset kaipaavat usein rauhaa toteuttaakseen tekonsa. Mikäli vieras henkilö lähestyy sinua tällaisessa paikassa, ota katsekontakti jo kaukaa osoittaaksesi henkilölle, että olet havainnut hänet.
Tilanteen edetessä uhkaavaksi, pyri pitämään riittävä etäisyys henkilöön. Tee nopea tilannearvio ja päätä valmiiksi mahdolliset pakoreitit mitä sinulla on käytettävissä. Pyri herättämään muiden huomio äänelläsi ja tarvittaessa työnnä rivakasti uhkaajaa kauemmas ja hanki itsellesi tilaa pakenemiseen. Omaisuus on korvattavissa, sinä et.
Kohdatessa uhkaava henkilö on monella asialla merkitystä. Fyysinen kuntosi, itsepuolustusharjoittelu ja asianmukainen uhkatilannekoulutus ovat asioita, joihin sinä voit vaikuttaa omaehtoisesti. Uhkatilannetaitojen kehittäminen valmistaa sinua käsittelemään tilannetta rauhallisemmin ja antaa paremmat eväät selviytymiseen itse tilanteessa.